Familieopstellingen

Misschien heb je al eens als representant voor iemand gestaan of misschien heb je er alleen nog maar over gehoord en ben je nieuwsgierig geworden.
Wil je er meer over weten of heb je nog vragen over wel of niet meedoen, dan kun je ons altijd nog even bellen.
Het boek van Bert Hellinger ‘De verborgen dynamiek van familiebanden’ is ook een aanrader voor wie meer van de inhoud wil weten. In het kort leg ik hieronder nog even uit wat een familieopstelling inhoudt.

Het is duidelijk dat iedereen deel uitmaakt van een familiesysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat er een onderlinge lotsverbondenheid bestaat die zowel positieve als negatieve effecten heeft op de betrokken familieleden. Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat ook je eigen lotsverbondenheid zowel liefdevol als belemmerend kan zijn.

Als Jungiaans analytisch therapeut merken wij geregeld dat langdurige en terugkerende persoonlijke problemen die mensen in hun leven ervaren, vaak hun oorsprong vinden in het grotere familieverband. Treft iemand in de familie een bepaald lot, dan kan dit doorwerken op een familielid van een volgende generatie.

Ervaring van een deelnemer

familie-opstellingenMarita is een vrouw van middelbare leeftijd, haar vader overleed toen zij 7 jaar was.
Zij vertelt over de familieopstelling:

”Tijdens de opstelling werd mij duidelijk waar mijn onderdrukte boosheid en verdriet is ontstaan. Ik zag hoe degene die mij representeerde liet zien wat ik als kind voelde toen ik hoorde dat mijn vader overleden was. Ze begon als een kind te huilen en zei dat ze boos was. Deze emoties heb ik in die tijd nooit geuit, maar ik was altijd heel bang voor boosheid, ook van andere mensen. Het inzicht waar de oorzaak van mijn onderdrukte boosheid lag was voor mij een helend moment”.

Een oplossing blijkt mogelijk als er opnieuw – met respect – gekeken wordt naar het lot dat eerdere familieleden getroffen heeft en wanneer zichtbaar wordt hoe dit lot doorwerkt in de volgende generaties.

Voor wie is een opstelling geschikt?

De werkwijze is geschikt voor allen die met levensvragen worstelen of benieuwd zijn naar hun roots en voor hen die beroepshalve met mensen werken. Thema’s die kunnen dienen als start voor een opstelling zijn:

  • ouder zijn van een kind met probleemgedrag
  • geen eigen partner kunnen vinden of gezin kunnen stichten
  • terugkerende relatieproblematiek
  • verstoorde familierelaties
  • ernstige ziekten, suïcidegedachten, angsten, depressie of juist agressieve gevoelens
  • negatieve gevoelens ten opzichte van jezelf
  • overlijden van een naaste of een kind
  • moeite om je eigen plek in te nemen in het leven
  • steeds terugkerend gevoel van mislukking
  • loopbaanvragen / problemen

Je kunt je ook opgeven als representant . Dit betekent dat je uitgekozen kan worden om representant te zijn voor een familielid van degene voor wie de opstelling wordt gegeven. De ervaring leert dat dit ook heel leerzaam is voor jezelf en het wordt eigenlijk altijd als een heel bijzondere ervaring beleefd. Het kan je ook helpen om te onderzoeken of een eigen familieopstelling ook iets voor jezelf zou kunnen zijn.
Dit kan dan op een later moment.

Begeleiders:
Frouwke Ipema en Carrie Axt

Aanmelding

Frouwke Ipema, MSc.
Jungiaans analytisch therapeut
info@gezondheidsbevordering.com
Tel. 06 42 09 26 70
www.gezondheidsbevordering.com

Carrie Axt, MSc.
Jungiaans analytisch therapeut
c.axt@hetnet.nl
Tel. 06 48 01 65 41
www.carrieaxt.nl

Wacht niet te lang met je op te geven, de ruimte is beperkt en vol is vol!

We zien je graag op zaterdag 21 februari.